Alzheimerfondens stora pris till Lund

Docent Oskar Hansson vid Lunds universitet tilldelas Alzheimerfondens stora forskningspris på 2,5 miljoner kronor.

Oskar Hansson får priset för sina kliniska undersökningar, hjärnavbildning med magnet- och PET-kamera samt biokemiska analyser av blod och cerebrospinalvätska.

– Priset innebär att jag kan starta en ny större studie där vi undersöker personer med Alzheimers sjukdom med bland annat kliniska tester, nya biomarkörer och modern hjärnavbildning, säger Oskar Hansson i ett pressmeddelande.

– Vi tror att framtida läkemedelsbehandling mot alzheimer måste påbörjas tidigt innan skadorna på nervcellerna har blivit för utbredda och permanenta.

Utöver förbättrad diagnostik arbetar Oskar Hansson och hans forskargrupp för att förstå de underliggande sjukdomsmekanismerna bättre. Till exempel vill de veta varför vissa individer i medelåldern ansamlar β-amyloid – något som många forskare tror ligger bakom Alzheimers sjukdom  –  medan andra kan leva i 100 år utan att drabbas. Likaså vill de bättre förstå varför vissa personer kan ha β-amyloid i hjärnan i 2–3 decennier utan symtom, medan andra utvecklar minnesproblem relativt snabbt.

Alzheimerfondens generalsekreterare Liselotte Jansson kommenterar valet av pristagare:

– Alzheimers sjukdom är den enda av våra folksjukdomar som fortfarande är helt obotligt. Antalet demenssjuka beräknas dessutom vara dubblerat inom några år. Därför känns det extra viktigt att stötta Oskar Hanssons unika forskning som har en tydlig patientnytta. Styrkan i hans projekt ligger i undersökningarna av kliniskt relevanta och välkarakteriserade patientgrupper med moderna och i många fall världsledande tekniker inom hjärnavbildning och proteinkemi.

Läs en längre intervju med Oskar Hansson på Alzheimerfondens hemsida » (nytt fönster).

Publicerad 2017-01-16
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 16 januari 2017 - 13:06 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår