Bättre behandling mot benskörhet

En ny behandling mot benskörhet kan ge bättre skydd mot frakturer jämfört med nuvarande standardbehandling.

Många med uttalad benskörhet och hög frakturrisk fortsätter att bryta sig även vid behandling enligt rådande standard med alendronat i tablettform varje vecka. Alendronat bromsar nedbrytningen av skelettet och minskar risken för fraktur med 20–50 procent. Men enligt en studie med äldre kvinnor vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, som har publicerats i The New England Journal of Medicine, finns bättre behandlingsalternativ.

I studien ingick 4 093 kvinnor, i genomsnitt 74 år gamla, med osteoporos och tidigare fraktur. De lottades till ett års behandling med alendronat eller det nya läkemedlet romosozumab.  Romosozumab är en antikropp som blockerar ämnet sklerostin som bromsar nybildning av ben. Efteråt fick alla deltagare behandling med alendronat under ett år.

Risken för kotfraktur var 48 procent lägre för romosozumab-gruppen. Där var andelen som bröt sig 6,2 procent, mot 11,9 procent i den andra gruppen.

Biverkningar förekom i stort sett lika mycket i bägge grupperna. Dock drabbades något fler i romosozumab-gruppen av hjärtinfarkt och stroke. En tidigare och nästan dubbelt så stor studie har dock visat att romosozumab inte ger någon ökad risk för kvardiovaskulära händelser jämfört med placebo, enligt ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Professorn i geriatrik Mattias Lorentzon säger dock att säkerhetsaspekterna behöver studeras ytterligare.

Länk till artikeln om benskörhetsstudien » (nytt fönster)

Publicerad 2017-09-14
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 14 september 2017 - 12:09 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår