Blodprov kan ge ledtrådar vid alzheimer

Med hjälp av ett enkelt blodprov kan det i framtiden bli lättare att följa förloppet och allvarlighetsgraden av nervcellsskador som uppstår i samband med Alzheimers sjukdom.

Detta har forskare vid Lunds universitet lyckats visa genom att mäta koncentrationen av proteinet neurofilament light, NFL. NFL finns normalt inne i hjärnceller där det bidrar till cellens struktur, men om en cell skadas eller dör läcker proteinet ut i ryggmärgen och slutligen i blodet. Det har sedan tidigare varit känt att NFL-nivåer är förhöjda hos personer med neurodegenerativa sjukdomar som alzheimer, men studier över tid har saknats. 

– Vanliga metoder att mäta koncentrationen på är komplicerade, tidskrävande och kostsamma. Ett enkelt blodprov är billigare och dessutom enklare för patienten, berättar Niklas Mattson, forskare vid Lunds universitet som har lett studien. 

Sammanlagt har forskarna analyserat blodprover från 1 583 personer som samlats in över flera års tid. Än är det inte tänkt att blodprovet helt ska kunna ersätta mätmetoder som ryggvätskeprover eller hjärnavbildning med magnetkamera, eftersom det behövs mer forskning. 

Men det skulle kunna användas inom läkemedelsindustrin för att tidigt upptäcka effekter av läkemedel som testas, säger Niklas Mattson. 

Studien är publicerad i tidskriften JAMA » (nytt fönster)

Publicerad 2019-05-10
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 10 maj 2019 - 11:50 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår