Blodprov mäter risk för åldersdiabetes

Ett enkelt blodprov, som mäter molekyler i blodet kopplade till kosten, kan förutsäga risken för åldersdiabetes hos kvinnor. Det visar en studie med 600 äldre kvinnor från Göteborg.

Forskare vid Chalmers tekniska högskola och Sahlgrenska akademin i Göteborg har funnit att flera diet- och näringsbiomarkörer som kan mätas i blodet är kopplade till både risk för åldersdiabetes och framtida diabetesrisk. Hos äldre kvinnor är kosten ett av de starkaste prognosverktygen för åldersdiabetes.

Kvinnorna i den aktuella studien undersöktes först vid 64 års ålder och sedan fem och ett halvt år senare. Resultatet visar att hos äldre kvinnor är kosten ett av de starkaste prognosverktygen för åldersdiabetes. Mat som ökar sjukdomsrisken är rött kött och mättat fett, medan fisk, fullkorn, vegetabiliska oljor och god vitamin E-status skyddar.

– Att samla information om matintag kan vara komplicerat och tidskrävande och är alltid beroende av vad folk kommer ihåg och tror att de borde rapportera, säger docent Alastair Ross, ansvarig seniorforskare vid Chalmers avdelning för livsmedelsvetenskap.

– Biomarkörer har inte detta problem, och de bekräftar att kostråden om att undvika rött kött och mättat fett och öka intaget av växtbaserade oljor och fullkorn verkar vara sanna, åtminstone för denna grupp kvinnor.

Studien har publicerats i näringsforskningstidskriften American journal of clinical nutrition » (nytt fönster)

Publicerad 2017-09-26
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 26 september 2017 - 16:29 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår