Blodtransfusion ger inte demens

Blodtransfusioner ökar inte risken för att insjukna i demens, enligt en studie vid Karolinska institutet i samarbete med Statens seruminstitut i Köpenhamn.

Tidigare studier har visat att neurologiska sjukdomar som alzheimer och parkinson går att framkalla i friska försöksdjur. Detta har skapat en oro för att demenssjukdomar kan överföras vid blodtransfusioner mellan människor. Men nu visar en ny studie som publiceras i tidskriften Annals of internal medicine att farhågorna är ogrundade.

Studien är baserad på en världsunik svensk-dansk tranfusionsdatabas. Forskarna har samlat in uppgifter om 1,7 miljoner blodgivare och 2,1 miljoner patienter som fått en blodtransfusion. Drygt 40 000 patienter hade fått blod från blodgivare som senare fick en demensdiagnos. Denna grupp följdes upp under 44 år och jämfördes med en annan grupp på 1,4 miljoner patienter som fått blod från givare som inte blev sjuka. Resultatet visar att personerna i båda grupperna hade exakt samma risk för få en demenssjukdom.

– Att få blodtransfusion i dag är mycket säkert i Sverige, säger Gustaf Edgren, docent vid Karolinska institutet och ansvarig för studien.

Länk till publiceringen i Annals of internal medicine » (nytt fönster)

 

Publicerad 2016-09-01
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 26 augusti 2016 - 11:20 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår