Dålig effekt av inkontinensläkemedel

Med undantag för dem som blir opererade botas alltför få från sin inkontinens, visar en översikt av internationella forskningsstudier. Ganska få av dem fokuserar på äldre. 

Forskare vid Sahlgrenska akademin och forskningscentrum för inkontinens i Göteborg har studerat tusentals internationella forskningsartiklar och annan vetenskaplig dokumentation som publicerades under åren 2005–2015. Resultatet visar att kirurgi hjälper åtta av tio att bli fria från sin inkontinens tre månader efter behandling. Bäckenbottenträning hjälper bara varannan och läkemedelsbehandling är ytterligare lite sämre. Sämst fungerar behandlingarna med så kallade bulkmedel, som innebär att man får injektioner med fyllnadsmedel i skadad vävnad runt urinröret för att kunna hålla tätt.

– Läkemedel ges främst vid urininkontinens för att lugna en överaktiv blåsa. Med tanke på alla de miljarder i världen som används till dessa läkemedel så ser resultaten inte alls bra ut. Desto roligare är det med operationerna, som har blivit enklare att utföra och som ger bra resultat även på lång sikt, säger Ian Milsom, professor i gynekologi och obstetrik vid Sahlgrenska akademin och ansvarig för forskningscentrumet.

Ganska få av de genomgångna studierna fokuserade på äldre. Dessutom saknades studier av hur man genom sitt beteende och med stöd av katetrar och inkontinensskydd kan leva ett normalt liv.

Länk till den publicerade artikeln om översikten » (nytt fönster)

Publicerad 2017-03-30
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 30 mars 2017 - 17:26 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår