Därför blir vi tyngre med åren

Minskad omsättning av lipider i fettväven gör att vi lättare går upp i vikt när vi åldras, även om vi varken äter mer eller rör oss mindre än tidigare.

Många upplever att det är svårare att hålla vikten ju äldre man blir. Nu visar ny forskning vad det beror på. Forskarna studerade fettväven hos 54 män och kvinnor över en genomsnittlig period på 13 år. Under denna period hade vissa ökat, minskat eller bibehållit sin vikt. Gemensamt för alla var att omsättningen av fettet – lipiderna – i fettvävens fettceller minskade över tid. De som inte kompenserade detta med minskat kaloriintag ökade i vikt med i genomsnitt 20 procent, enligt studien som gjordes i samarbete mellan forskare på Karolinska institutet, Uppsala universitet och Université de Lyon i Frankrike. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature medicine » (nytt fönster)

– Resultaten pekar för första gången på att faktorer i fettväven styr förändringar i kroppsvikt under åldrande på ett sätt som är oberoende av andra faktorer, säger Peter Arner, läkare och professor vid Karolinska institutet och en av studiens huvudförfattare.

Forskarna undersökte också hur lipidomsättningen hos kvinnor som genomgått fetmakirurgi påverkade deras möjligheter att behålla viktnedgången åren efter operation. Endast de som hade en låg lipidomsättning innan operationen lyckades öka denna och därmed hålla fast vid viktnedgången. Forskarna tolkar det som att dessa hade större utrymme att öka sin fettförbränning än de som från början hade en hög lipidomsättning.

Man vet sedan tidigare att ett sätt att snabba på nedbrytningen av lipider i fettväven är att motionera mer. Den nya studien talar för att kombinationen fetmakirurgi och ökad motion förbättrar förutsättningarna att bibehålla långvarig viktminskning hos patienter med fetma.

Publicerad 2019-09-09
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 09 september 2019 - 17:23 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår