Dietiststöd gav trevligare måltid

Måltiderna blir trevligare om äldreboenden ges stöd av dietist, visar en avhandling vid Uppsala universitet.

En gång i månaden under ett år kom dietisten till totalt åtta äldreboenden för att handleda och prata om hur personalen kunde jobba med mat, måltid och nutrition. Upprepade observationsstudier visar att handledningen förbättrade måltidsmiljön avseende anpassad och tilltalande dukning, erbjudande av måltidsdryck, servering av måltiden, sociala kontakter mellan personal och de äldre samt mindre störande ljud från köket.

Forskaren Johanna Törmä säger att handledning från dietist är mer effektivt för att förbättra måltidsmiljön än traditionella utbildningsinsatser. Hos vissa av de boende påverkades minnesförmågan positivt av förbättringarna i matsalen.

– Vi kunde se en fördröjd nedgång av minnesförmågan. Möjligen kan det förklaras av en mer stimulerande måltidsmiljö och det ökade samspelet mellan personal och äldre.

En tredjedel av de boende var undernärda, och resten hade risk för undernäring. Men jämfört med för tjugo år sedan märks en ”möjlig förbättring”, enligt avhandlingen.

Länk till avhandlingen » (nytt fönster)

Publicerad 2017-02-28
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 28 februari 2017 - 21:04 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår