Exoskelett förhindrar fall

Ett internationellt forskarlag har visat att exoskelett kan hjälpa den som snubblar att återfå balansen, skriver Dagens Medicin.

I studien ingick tio personer från Italien, som antingen var äldre eller hade benprotes, medelåldern var 69 år. Allihopa hade varit med om en fallolycka under senaste halvåret. Fästa vid en säkerhetssele för att inte ramla på riktigt fick deltagarna gå på ett rullband som helt plötsligt gick isär, både med och utan exoskelett. När de tappade balansen uppfattades detta av sensorer i dräkten. Inom 350 millisekunder startade då två lättviktsmotorer som tryckte till höftleden så att det fallande benet skulle bromsas upp och det andra benet tvingas ned mot marken.

Studien har publicerats i tidskriften Scientific reports där forskarna skriver att fynden behöver bekräftas i större studier. De vill även göra exoskelettet lättare än de ungefär fem kilo som det väger i dag så att fler äldre ska orka bära det.

Läs den publicerade studien An ecologically-controlled exoskeleton can improve balance recovery after slippage » (nytt fönster)

Publicerad 2017-05-31
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 30 maj 2017 - 09:55 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår