Fall på rätt sätt

Att falla på rätt sätt kräver såväl styrka och balans som bra fallteknik. Just detta tränas i en utbildning där äldre personer får hjälp av fallinstruktörer. Utbildningen heter Falltrygghet för äldre och är en del av träningsprogrammet Judo4Balance från Svenska judoförbundet. 

– När vi blir äldre blir musklerna svagare, balansen försämras och synen förändras. Det innebär också att man spänner sig och kroppen blir inte lika följsam. Med rätt träning kan den som är äldre ta kontroll över sin kropp och förmåga, säger judoförbundets ordförande Kristiina Pekkola. 

Falltrygghet för äldre består av gruppträningar som leds av licensierade fallinstruktörer från judoförbundet. I passen ingår fall-, styrke- och smidighetsträning. Målet är att minska antalet personer som behöver söka vård efter ett fall med femtio procent.  

Kurserna i Falltrygghet för äldre ges vid lokala judoklubbar på flera orter i Sverige samt genom samarbeten med andra organisationer. I höst erbjuds Falltrygghet för äldre till exempel avjudoförbundet och Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm i Birkastan, Bromma och Skarpnäck.

– Framför allt riktar vi oss till vår medlemsorganisation SPF Seniorerna, men kurserna är öppna för alla äldre. Vi hoppas att vårt samarbete kan inspirera andra delar av landet och bidra till äldres hälsa och trygghet, säger Åsa E Jonsson, avdelningschef för Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm. 

Svenska judoförbundet har även ingått ett samarbete med Korpen Svenska motionsidrottsförbundet som hoppas kunna starta kurser inom kort. 

– Vårt samarbete med Svenska judoförbundet är ett lysande exempel på hur två förbund kan dra nytta av varandras unika kompetenser, säger Korpens generalsekreterare Eva Bjernudd. 

(Rättad version 191107)

Publicerad 2019-11-06
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 06 november 2019 - 13:36 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår