Fet mat kan leda till undernäring

Att äta mycket fet mat kan göra att man senare i livet får problem med undernäring, enligt en avhandling vid Uppsala universitet.

Studien bygger på en undersökning av kostvanorna hos 725 medelålders och äldre personer i Mellansverige, som screenades för undernäring i samband med att de skrevs in på sjukhus.

Resultatet visar att normalviktiga eller underviktiga personer som äter fet mat som medelålders eller äldre riskerar att bli undernärda när de är gamla. Ju högre andel fett i kosten, desto högre risk. Att kopplingen inte gäller för överviktiga kan bero på att ett högt BMI skyddar mot undernäring.

Livsmedel som framför allt ökar risken för senare undernäring har ett högt innehåll av mättat och enkelomättat fett, som helfet ost, smör till bröd, fet grädde, bullar och kakor.

– Det finns anledning att se över mängden fett i maten och vilken typ av fettrika livsmedel som medelålders och äldre konsumerar, säger forskaren Lisa Söderström.

Drygt sex av tio personer i undersökningen var undernärda eller låg i riskzonen för att utveckla undernäring. Risken för för tidig död var fyra gånger högre jämfört med dem utan näringsproblem.

Avhandlingen visar även att nattfastan inte bör vara längre än elva timmar, samt att äldre bör äta minst fyra gånger om dagen för att inte riskera undernäring.

Avhandlingen heter Nutritional screening of older adults: risk factors for and consequences of malnutrition.

Publicerad 2016-04-22
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 21 april 2016 - 11:09 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår