Sämre luktsinne varnar för demens

Enligt en ny studie från Stockholms universitet finns ett samband mellan nedsatt luktsinne och demens. Att man själv upplever att luktsinnet försämras kan vara en tidig varning. Studien är den första i sitt slag där man följt personer från friskt åldrande till demens med utgångspunkt i luktnedsättningar.

Vanliga typer av demens medför ofta nedsatt luktsinne. Forskarna från Stockholms universitet är de första som har länkat både objektiva luktnedsättningar – att man presterar sämre än normalt på lukttest – och subjektiva luktnedsättningar – att man upplever sig ha ett mindre känsligt luktsinne än normalt – till senare demensinsjuknande inom tio år. Resultaten publicerades nyligen i Journal of the International Neuropsychological Society.

– Självrapporterad försämring av luktsinnet kan vara ett första tecken på till exempel alzheimers. Tidigare studier har antytt ett samband mellan nedsatt luktsinne och demens men har inte undersökt hur personer själva upplever sitt luktsinne, säger Ingrid Stanciu, doktorand vid Stockholms universitet och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Det är dock viktigt att påpeka att de flesta som upplever luktnedsättningar inte fick demens, även om risken ökade. Luktnedsättningar bör därför ses som ett kompletterande mått vid riskbedömningar för demens.

– Framtida studier måste gå vidare och bland annat undersöka vilken kombination av luktsinnesbedömningar som är mest användbar för att förutspå demenssjukdom, säger Ingrid Stanciu.

Publicerad 2014-02-27
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 23 februari 2014 - 22:03 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår