Forskare låter malmöbor leva italienskt

Varför finns det fler 90-plussare i den syditalienska staden Cilento än i sydsvenska Malmö? Det vill forskare vid Lunds universitet ta reda på genom att bland annat låta malmöborna byta livsstil med italienarna.

Cilento ligger 15 mil söder om Neapel och tillhör de så kallade blå zonerna i världen, där människor lever betydligt längre än genomsnittet. Fenomenet intresserar forskningen, däribland Olle Melander, professor i internmedicin vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetsjukhus. I en studie ska han jämföra befolkningen i Cilento och Malmö.

– För ovanlighetens skull letar vi efter vad som gör människor friska, inte sjuka som vi brukar göra, säger han i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Den första omgången av studien har startat som bland annat mäter sammansättning av tarmbakterier och nedbrytningsprodukter av föda som mäts i blodet hos tusen italienare och lika många svenskar från den pågående befolkningsstudien Malmö offspring.

Delar av proverna jämförs sen med prover från när svenskarna var i medelåldern för att se om deras livsstil liknade italienarnas.

Därefter ska två hundra malmöbor byta bostadsort med lika många boende i Cilento under tre månader.

– Deltagarna ska inkvarteras i familjer och äta den mat som de äter och leva som de gör. På så sätt kan vi testa om miljön i Cilento kan förbättra riskprofilen i blod hos malmöborna och om italienarnas riskprofil försämras i vår miljö.

– Detta är en unik möjlighet för oss att förstå vad det är italienarna i Cilento-regionen gör rätt som ger dem långa friska liv. Lärdomar av studien hoppas vi kunna överföra till malmöborna och därmed ge dem ett längre och friskare liv.

Publicerad 2017-10-26
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 25 oktober 2017 - 12:33 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår