Forskningspris till livsstilsförändrare

Alzheimerfondens stora forskningspris på 2,5 miljoner kronor tilldelas professor Miia Kivipelto vid Karolinska institutet och Aging research center, ARC. Hon får priset för sina banbrytande insatser om riskfaktorer och preventiva åtgärder mot demens.

 – Jag är mycket glad över det här priset. Det innebär att vi snabbare kan gå från forskning till implementering. Förhoppningsvis kan vi redan i år gå ut med konkreta råd och riktlinjer för hur man genom särskild kosthållning och ökad fysisk aktivitet kan förebygga risken att drabbas av minnesstörningar, säger Miia Kivipelto i ett pressmeddelande från Alzheimnerfonden.

Alzheimerfondens generalsekreterare Liselotte Jansson kommenterar valet av pristagare:

– Antalet demenssjuka beräknas vara dubblerat inom några år och något botemedel finns ännu inte. Med bättre insikt om livsstil och kosthållning kan antalet drabbade reduceras. Därför känns det extra viktigt att stötta Miia Kivipeltos forskning då den innebär ett nytänk och utgör ett viktigt komplement till övrig akademisk grundforskning.

I våras publicerade tidskriften The Lancet den första stora studien av multifaktoriella livsstilsinterventioner mot demens, Miia Kivipeltos forskarteams så kallade Finger-studie. Den visade att man genom livsstilsförändringar kan minska risken att drabbas av minnesstörningar med nästan 30 procent, samt att det är många olika faktorer som samverkar genom hela livet när det gäller risken att drabbas av demenssjukdomar.

Livsstilsförändringar kan göra det möjligt att försena insjuknandet i demens. En med fem år försenad sjukdomsdebut skulle minska antalet drabbade med hälften under de kommande 50 åren.

– Jag är optimistisk inför framtiden. Resultatet av våra studier visar att vi faktiskt själva kan göra något för att förebygga eller minska risken att drabbas av alzheimer, säger Miia Kivipelto. 

I Frankrike och Holland är resultaten från studier liknande Finger på väg att sammanställas. Än så länge verkar studien i Frankrike bekräfta Finger-resultaten och härnäst kommer datan från alla tre studierna, med sammanlagt cirka 6 000 deltagare, att slås ihop och analyseras av Miia Kivipeltos forskarteam.

– Tidigare har vi haft lite för små studier för att kunna dra slutsatser som håller, men nu har vi lyckats få ihop stora mängder data. Tack vare det stora anslaget från Alzheimerfonden kan jag med hjälp av mer personal analysera resultaten på ett snabbt och effektfullt sätt, säger Miia Kivipelto. 

I Äldre i Centrum nr 1 2016 publicerar vi en längre intervju där Miia Kivipelto berättar mer om sin forskargärning.

Publicerad 2016-01-13
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 13 januari 2016 - 10:31 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår