Guld för BPSD-registret

När tidningen Dagens Medicin för tionde gången delade ut sitt pris Guldskalpellen utsågs Minneskliniken vid Skånes universitetssjukhus till Årets förnyare för sitt arbete med BPSD-registret.

BPSD-registret används för att systematiskt registrera och kartlägga psykiska och beteendemässiga symtom hos patienter med demenssjukdom. För tio år sedan uppmärksammade personal på Minneskliniken att det saknades ett gemensamt språk för att beskriva symptomen hos patienterna med beteendeproblematik. Ett register utvecklades med skalor hämtade från forskningsvärlden, det hade framgång i Skåne och blev nationellt kvalitetsregister samtidigt som nya demensvårdsriktlinjer började gälla 2010. Lennart Minthon, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Minneskliniken tog emot priset:

– Jag är väldigt glad för att vårt arbete har kunnat sätta fokus på en grupp patienter som tidigare varit så misskött, säger han till Dagens Medicin.

Så här lyder juryns motivering: ”Årets förnyare i sjukvården har skapat ett interaktivt och kraftfullt guld-arbetsverktyg som förbättrar vården och omsorgen för en patientgrupp som vården tidigare stod handfallen inför. Genom att systematiskt registrera och kartlägga psykiska och beteendemässiga symtom hos patienter med demens har pristagarna med imponerande snabbhet lyckats etablera ett modernt och kunskapsbaserat arbetssätt i demensvården i hela Sverige.” 

Publicerad 2015-05-27
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 09 juni 2015 - 13:47 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår