Inkontinensapp för män

Forskare i Umeå har tagit fram en kostnadsfri mobilapp med bäckenbottenövningar även för männen.

Appen vänder sig till män som ska genomgå eller har genomgått en prostatcanceroperation. Tidigare har forskarna utvecklat en app för kvinnor, som Äldre i Centrum har berättat om. Appen för män heter Tät III och är en anpassning av kvinnoappen.

Urininkontinens är ovanligt hos män men förekomsten ökar brant efter 75 års ålder. Män kan få andra typer av inkontinens än kvinnor, och det är viktigt att utreda om det till exempel beror på förstorad prostata. 

De allra flesta män som opereras för prostatacancer får besvär med urinläckage direkt efter operation. Ofta går besvären tillbaka, men en femtedel har måttligt eller mycket läckage i samband med ansträngning ännu ett år efter operation. Bäckenbottenträning rekommenderas före och efter operation.

– Jag fick mejl från män som fått besvär med urinläckage efter prostatacanceroperation. Flera använde Tät-appen och tyckte att den fungerade bra, men det fanns önskemål om en anpassning specifikt till deras problem, säger professor Eva Samuelsson som är forskningsledare i Tät-projektet vid Umeå universitet.

Forskarna ska nu studera om appen för män kan underlätta deras bäckenbottenträning. För kvinnoappen visar en liten studie att nio av tio appanvändare blev bättre efter tre månader jämfört med två av tio i kontrollgruppen. Under 2018/2019 kommer resultat från en intervjustudie.

Läs mer på webbplatsen Tät.nu » (nytt fönster)

Publicerad 2018-08-15
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 15 augusti 2018 - 16:45 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår