Mannerström årets gerontologipristagare

Stora gerontologipriset 2016 går till kocken Leif Mannerström. 

Gerontologipriset instiftades år 2003 av Sveriges gerontologiska sällskap. Priset, som sedan 2013 finansieras av Ruth och Richard Julins stiftelse, delas varje år ut till en person som gjort sig bemärkt inom området äldre och åldrande. Motiveringen till 2016 års pristagare lyder: 

"Leif Mannerström är en av Sveriges mest framstående gastronomer. Under många år har han engagerat sig i diskussionen om kvalitet i maten inom äldreomsorgen. Han har framhållit maten som ett bestående glädjeämne oavsett ålder och kraftfullt kritiserat äldreomsorgens bristande kunskap, intresse och ekonomiska ramar för möjligheterna att ge äldre god mat. Hans engagemang har förbättrat möjligheten för alla att argumentera för ökad matkvalitet i äldreomsorgen."

Inte minst genom sin medverkan i TV-serien Sveriges bästa äldreboende och med kokboken Matglädje hela livet har Leif Mannerström gjort sig känd som stjärnkocken med hjärta för de äldre. Han är fortsatt aktiv i köket – och fortfarande förbannad när äldre personer inte får ”riktig mat”. 

– Det är den enda sanna glädjen, att laga lite käk då och då. Det är underbart roligt. Det är därför jag blir så irriterad när man inte kan se till att ge gamla riktig mat. Då blir jag förbannad helt enkelt. Det har bara med slöhet att göra, och dåligt engagemang. Ingenting annat, sa han i en intervju i Äldre i Centrum nr 1/2015: "Då blir jag förbannad"

Publicerad 2016-04-21
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 21 april 2016 - 14:49 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår