Magproblem kopplat till psykiska besvär

Äldre med förstoppning och diarré har en tarm som skyddar sämre mot skadliga ämnen. Magproblemen är dessutom kopplade till psykiska besvär. Det visar en studie vid Örebro universitet.

Tarmens uppgift är att ta upp näringen i maten vi äter och vara en barriär som skyddar kroppen från skadliga ämnen. Sedan tidigare är det känt att flera sjukdomar är kopplade till en svagare tarmbarriär, bland annat inflammatoriska tarmsjukdomar och depression.

Studien har jämfört tarmbarriären hos personer över 65 som har måttliga magproblem, främst förstoppning och diarré, med äldre orienterare och andra äldre utan magproblem. Jämförelsen med orienterare beror på att dessa äldre tidigare har visat sig bilda modell för hälsosamt åldrande, eftersom de tränar både huvud och umgås med människor i alla åldrar, enligt Örebroforskarna.

Resultatet visar att gruppen äldre med magbesvär har en mindre tät tarmbarriär och mår sämre psykiskt.

Hos veteranorienterarna liknar tarmbarriären den hos gruppen äldre utan magproblem, även om tarmens genomsläpplighet inte är mindre. Men överlag mår orienterarna bättre än gruppen utan magproblem och har lägst nivåer av stress, ångest och depression.

Den sociala gemenskapen och fysiska aktiviteten gör stor skillnad, kommenterar John-Peter Ganda Mall, doktorand i biomedicin vid Örebro universitet.

Nästa steg är att undersöka om svag tarmbarriär kan stärkas med prebiotika, kostfiber som inte bryts ned i tarmen utan blir näring för de hälsofrämjande bakterierna. Därför är det bra att äta fibrer som mörkt bröd, grönsaker och frukt när man blir äldre, säger forskarna.

Publicerad 2018-05-21
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 21 maj 2018 - 19:06 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår