Näringsdryck kan påverka hjärnan

UPPDATERAD 171221

En speciellt framtagen näringsdryck verkar kunna bromsa nedbrytningen av hjärnan hos personer med förstadium till alzheimer. 

Kosten spelar en av flera roller för att förebygga minnesstörningar, det har världens första interventionsstudie på området tidigare visat, den så kallade FINGER-studien.

I en studie – som är en del av det EU-finansierade forskningsprojektet LipiDiDiet och har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet – deltog drygt tre hundra patienter med så kallad prodromal alzheimer, 71 år i genomsnitt och från bland annat Sverige. Varje dag under två år fick ena hälften dricka en näringsdryck med en specifik blandning av essentiella fettsyror, vitaminer och andra näringsämnen. Andra hälften fick en kontrolldryck med motsvarande näringsvärde.

Det syntes ingen statistiskt säkerställd skillnad mellan grupperna i mätningar av bland annat minnet. Däremot fick de som tagit LipiDiDiet-näringsdrycken bättre resultat när det gällde mått för att klara vanliga uppgifter i vardagen, samt att nedbrytningen av framför allt hippocampus i hjärnan bromsades upp.

– En progressiv degeneration för hjärnan är typisk för Alzheimers sjukdom, där skada på hippocampus ansvarar för många av de associerade minnesproblemen. Därför är det här mycket spännande och glädjande resultat, säger en av studiens författare Miia Kivipelto, professor vid Karolinska institutet.

Enligt tidningen Dagens medicin skriver en amerikansk läkare i en ledarkommentar i The Lancet att resultaten, tillsammans med tidigare fynd av samma näringsdryck, inte är tillräckligt bra för att stödja en användning.

Enligt Dagens medicin deltar Miia Kivipelto nu i en ny randomiserad studie där patienter med begynnande alzheimer får näringsdrycken i kombination med kostråd och fysisk aktivitet.

– Vi har precis börjat screena de första patienterna i Stockholm. Det ska bli spännande att se om resultaten blir bättre, säger Miia Kivipelto till tidningen.

Läs abstract här » (nytt fönster)

Läs om LipiDiDiet-projektet här » (nytt fönster)

Publicerad 2017-11-09
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 07 november 2017 - 12:55 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår