Nytt fynd av alzheimerforskare

Alzheimerforskare vid Lunds universitet har gjort en upptäckt som kan vara ytterligare en pusselbit på den långa vägen mot bot.

Varje år insjuknar 15 000 personer i alzheimer i Sverige. Tidigare studier har visat att den som är sjuk har försämrat sockerupptag till hjärnan, vilket gör att hjärncellerna inte får den energi de behöver och dör. Forskarna i Lund har nu hittat ett enzym i hjärnan, som heter amylas och som de som var sjuka hade mindre av jämfört med friska. I andra delar av kroppen har detta enzym till uppgift att bryta ned sockerkedjor till enstaka sockermolekyler, som då lättare kan tas upp av celler. Om amylas-funktionen är densamma i hjärnan, vet inte forskarna. Men fyndet kan vara ett steg mot att förstå varför alzheimersjuka inte kan ta tillvara energi på samma sätt som friska individer.

I framtida studier hoppas forskarna kunna reda ut orsaken till bristen på amylas i hjärnan och vad en sådan brist har för betydelse för hjärncellerna, skriver Elin Byman, doktorand vid institutionen för kliniska vetenskaper, i tidskriften Aktuellt om vetenskap & hälsa.

Publicerad 2017-03-21
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 16 mars 2017 - 16:46 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår