Ögonkoll kan upptäcka alzheimer

En vanlig ögonundersökning kan bli en ny metod för att snabbare och billigare än i dag upptäcka alzheimer.

Nyligen presenterades ny forskning om detta vid amerikanska ögonläkarföreningen i Chicago. Forskningen är intressant säger svenska forskare.

I en studie vid Duke-universitetet i North Carolina undersöktes näthinnan med hjälp av en så kallad OCTA-angiografi-apparat hos personer med alzheimer, med mild kognitiv försämring och friska. Hos dem med alzheimer sågs färre små blodkärl och ett tunnare lager i näthinnan. Dessa förändringar fanns inte hos dem som hade lite sämre kognition eller var friska.

Näthinnan är förbunden med hjärnan via synnerven och forskarna tror att försämringar i näthinnans blodkärl kan spegla försämringarna i hjärnans blodkärl och struktur.

OCTA-apparaten används kliniskt även i Sverige för att bland annat undersöka flödet i ögats blodkärl. Professorn och ögonläkaren Stefan Seregard vid Karolinska institutet och S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm säger att forskningen är intressant:

– De senaste åren har det kommit ut en del data som antyder att detta skulle kunna vara ett sätt att snabbare kunna diagnostisera alzheimer. Om det går att effektivt hitta förändringar i ögat kombinerat med att bromsmedicinerna blir effektivare så ser jag en potential.

– Problemet är att de här fantastiska apparaterna ger så mycket data, och därför kan undersökningen behöva kombineras med andra analyser för att ställa korrekt diagnos.

– Mycket arbete återstår, men inom en femårsperiod så tror jag att vi kan ha den här diagnosmetoden i Sverige.

Publicerad 2018-11-06
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 06 november 2018 - 18:21 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår