Promenera mot åldersinflammation

Det kan räcka med att promenera en halvtimme om dagen för att minska så kallad åldersinflammation i kroppen, visar en studie vid Örebro universitet.

Kronisk låggradig inflammation i blodomloppet förekommer oftast hos äldre personer. Tidigare forskning har visat att denna åldersinflammation kan bidra till att muskelmassan minskar. Åldersinflammation föregår eller samspelar även med det ohälsotillstånd som kallas metabolt syndrom och som kännetecknas av för höga nivåer av blodsocker, blodfetter och blodtryck samt stort midjeomfång.

Forskarna mätte hur mycket deltagarna rörde på sig respektive satt stilla under en genomsnittlig dag. Därefter undersökte de vad som hände med inflammationsnivåerna när 30 minuter av stillasittande ersattes med fysisk aktivitet i olika intensitet.

Resultatet visar bland annat att även en halvtimmes promenad i vanlig gångtakt kan kopplas till lägre nivåer av enstaka inflammationsmarkörer. Hos personer med metabolt syndrom behövdes dock en rask promenad för att sänka graden av inflammation.

– Resultaten öppnar upp för att även lågintensiv fysisk aktivitet kan ha en positiv effekt. Samtidigt behövs dagliga aktiviteter i lite raskare tempo för att få störst effekter på grad av inflammation, säger forskaren Andreas Nilsson.

I studien mättes tre inflammationsmarkörer, varav två av dem orsakar inflammation. Nästa steg blir att undersöka hur maten kan påverka den inflammationsmarkör som dämpar inflammation, men som inte visades påverkad av fysisk aktivitet.

Studien har publicerats i tidskriften Medicine & science in sports & exercise » (nytt fönster)

Publicerad 2018-04-09
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 09 april 2018 - 13:52 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår