Rätt inställning kan minska demensrisk

Att se positivt på åldrandet kan skydda mot demens, även för dem som löper stor risk att drabbas, enligt ny forskning som SVT:s vetenskapsnyheter rapporterar om.

Demensforskare Lars-Christer Hydén vid Linköpings universitet säger till SVT att detta är en bekräftelse på tidigare forskning som har hittat kopplingar mellan föreställningar om åldrande, tankeställningar och vissa biologiska processer.

Under fyra år följdes nästan 4 800 personer 60 år och äldre. Omkring var fjärde bar på en variant av APOE-genen, som är den största riskgenen för demens. Deltagarna fick bland annat svara på frågor om vad som blivit värre, ensamhet och om de känner sig lika glada som när de var yngre.

Förekomsten av demens var hälften så stor hos dem med APOE-genen och som hade en positiv syn på åldrandet, jämfört med dem med negativ syn.

– Detta kan vara ett tecken på att det är dags att starta en folkhälsokampanj mot den negativa synen på åldrandet, säger studiens huvudförfattare i USA Becca R. Levy vid Yale School of Public Health, enligt SVT.

Studien Positive age beliefs protect against dementia even among elders with high-risk gene har publicerats i vetenskapliga tidskriften PLOS One. Läs den här » (nytt fönster)

Publicerad 2018-02-12
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 12 februari 2018 - 14:01 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår