Tandlossning kan ge hjärtproblem

Äldre personer som drabbas av tandlossning har en förhöjd risk att drabbas av hjärtsjukdomar och att dö, visar en ny avhandling från Malmö universitet. Samverkan mellan tandvård och sjukvård är därför viktigt. 

Bakom avhandlingen står specialisttandläkaren Viveca Wallin Bengtsson och syftet har varit att undersöka sambandet mellan tandlossning, hjärtsjukdomar och dödlighet. Resultaten var tydliga.

– Personer med tandlossningssjukdomar utvecklar oftare hjärtsjukdomar och löper ökad risk för död, säger hon. 

Risken var generellt större för män och för personer i åldrarna 60–72 år. Cirka 32 procent av dem som dog under den studerade tidsperioden hade tandlossning. 

Inflammationen som uppstår vid tandlossning kan bidra till fettbildning och plack i ådrorna i resten av kroppen, vilket kan vara en orsak till hjärtproblem eller stroke. Förkalkning i halspulsådern, som inom tandvården kan upptäckas med hjälp av så kallad panoramaröntgen, var vanligare hos dem med tandlossning. Därför är det viktigt att tandvård och sjukvård samverkar mer, tycker Viveca Wallin Bengtsson. 

– Om man upptäcker förkalkning vid tandröntgen måste man informera patienten och remittera vidare till sjukvården för vidare undersökning. Det är också viktigt för att man ska kunna sätta in förebyggande tandvård, säger hon. 

Publicerad 2019-11-29
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 29 november 2019 - 13:39 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår