Sluta inte med statiner

Höga nivåer av det dåliga LDL-kolesterolet är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom även efter 80 års ålder och äldre män bör därför fortsätta med sin blodfettssänkande medicinering.

Det visar en publicerad studie om mäns hjärtan som stärker Läkemedelsverkets rekommendation att behandling med statiner bör fortsätta även vid hög ålder.

Generellt tappar riskfaktorer i betydelse när vi blir äldre. Samtidigt görs studier om riskfaktorer på medelålders.

– Personer över 80 som aldrig har drabbats av hjärt-kärlsjukdom, men som lever med riskfaktorer vet man fortfarande ganska lite om. I vissa fall har denna okunskap lett till felaktigt avslutade statinbehandlingar av äldre människor med höga kolesterolvärden, säger Lars Lind, professor i medicin vid Uppsala universitet.

Forskningen, som har fått stöd av Hjärt-lungfonden, har bedrivits inom den longitudinella ULSAM-studien som sedan mer än fyrtio år följer över tvåtusen män i Uppsala som är födda mellan 1920 och 1924 för att undersöka riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.

Hur vanligt det är att äldre slutar med statiner vet inte Lars Lind, men i en Ekot-intervju i Sveriges radio säger han:

– Vi läser det i journalerna och vi hör det när vi tar upp sjukhistorien att de har ätit statiner tidigare men har slutat när de blivit äldre. Jag kan inte säga någon exakt siffra, men det är inte ovanligt.

För kvinnors hjärtan behövs mer forskning, men till Sveriges radio säger Lars Lind att blodfettssänkande mediciner fungerar lika bra för män som för kvinnor för att förebygga hjärtinfarkter.

Uppsalastudien visar också att fetma även i hög ålder är en viktig riskfaktor för hjärtsvikt.

Studien har publicerats i Journal of American Heart Association, läs artikeln här » (nytt fönster)

Publicerad 2018-01-22
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 22 januari 2018 - 12:13 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår