Varning för postpolio

Det är vanligt att personer som tidigare haft polio plötsligt mår sämre igen, efter många år med stabil hälsa. Det kallas för postpoliosyndrom eller enbart postpolio.

Idag är det Internationella poliodagen. Tack vare vaccinationsprogrammet som infördes  på 60-talet har akut polio inte förekommit i Sverige på årtionden. Men många som blev sjuka under de stora epidemierna på 50-talet lever nu med symtom på postpolio, exempelvis muskelsvaghet. Därför behövs fortfarande en aktiv kunskapsspridning och forskning om polio och postpolio, anser Personskadeförbundet RTP. Eftersom kunskapen om postpolio är begränsad inom vården kan en person med postpolio ha svårt att få rätt diagnos, och riskerar att inte bli erbjuden vård och rehabilitering.

– Vi ser en risk att kunskapen om polio och postpolio kommer att bli ännu sämre eftersom många läkare med utbildning och erfarenhet från 50-, 60- och 70-talen går i pension, säger Marina Carlsson, förbundsordförande för Personskadeförbundet RTP.

FAKTA

Polio är en virussjukdom som smittar genom kontakt med avföring och sprids via infekterat vatten och avlopp. Viruset kan skada ryggmärgen och ibland leda till att man blir förlamad. De flesta som smittas är barn. 1965 togs polio upp i det svenska barnvaccinationsprogrammet.

Idag lever cirka 40 000 personer i Norden med följderna efter en poliosmitta tidigare i livet. Forskare uppskattar att cirka hälften av dem kommer att utveckla postpolio senare i livet. 

Publicerad 2018-10-25
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 25 oktober 2018 - 10:12 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår