Historier som förändrar synen på åldrandet

Inger Raune, chefredaktör
Nyckelord: Åldrandet/Socialgerontologi

 

Påfallande många äldre personer hjälper sina barn och barnbarn – ”ett sätt att hålla sig ung”, är ofta kommentaren. Tre sjuksköterskor berättar om berikande möten i sin forskning inom SNAC-K.

 

Först Kungsholmsprojektet och nu sedan 2001 SNAC-K-studien. Två stora projekt där syftet är det samma; att studera äldre personer över längre tid ur medicinskt, psykologiskt (främst kognitionen) och socialt perspektiv. Undersökningarna är ingående och tar flera timmar varje gång.

 
De tre leg sjuksköterskorna verkar älska sitt jobb. Både Cecilia Rahn och Tina Kiderud fanns med redan under Kungsholmsprojektet, medan Gunilla Svanhagen började vid starten av SNAC-K.
Alla tre besitter så mycken erfarenhet och kunskap – som är osynlig. För vad har de inte fått höra och uppleva. Det är historier och situationer som aldrig syns i någon vetenskaplig artikel eller rapport.

  Alla tre har tidigare arbetat inom vården och säger samstämmigt att synen på åldrandet förändrades totalt när de nu i stället för sjuka, träffar så många friska äldre.

 

För de allra flesta är friska. Tina Kiderud:

  – Och aktiva. De har nära kontakt med grannar och de tar hand om barnbarn eller barnbarns barn.

  – Ja, som till exempel den 85-åriga kvinnan som varje eftermiddag läser läxor med barnbarnet, säger Gunilla Svanhagen. Det är påfallande många som hjälper barn och barnbarn. Det är ett sätt att hålla sig ung, kan kommentaren vara.

  – Flera av våra äldre deltagare berättar också att de håller sig i gång genom att påta i fritidshusets trädgård. För även om huset sedan länge är skrivet på barnen ”har dom ju inte tid att sköta trädgården”.

 
Cecilia Rahn träffade häromdagen en 92-årig kvinna som berättade att hennes larm hade av misstag gått igång. Hon hade stått på en stege på sin balkong – sju trappor upp – när hon upptäckte att det var några bakom henne. 
Personalen hade blixtsnabbt kommit när damens armbandslarm hade kallat på dem. Hon hade utan att märka det råkat komma emot larmet när hon skulle ordna med blomspaljén högt däruppe.

 
När jag frågar om de har några favorithistorier från sina möten får jag en hel lista med ljuvliga och nästan fantastiska historier. Och alla härstammar från personer som är 80 år eller äldre.

 

Någon flyttade hem igen från servicehuset, hon kände sig för pigg för att bo där – ”alla var ju så sjuka”. En annan börjar varje dag med att simma. En tredje har just kommit hem från att ha firat sin 80-årsdag i Brasilien. Påfallande många historier handlar om kärlek och nya partner.

  – Det riktigt lyste om den 96-åriga kvinnan när hon berättade att hon var så nykär, säger Tina Kiderud.

  – Ja, och mannen som glädjestrålande berättade att han var nyförlovad, fyller Gunilla Svanhagen i och konstaterar att historierna är många och ger hopp inför framtiden.


Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 09 januari 2010 - 21:07 © Äldre i centrum

Tillbaka till Nr 1/2005 • Hälsan tiger still »

I Kungsholmsprojektet följde forskarna en hel befolkning som 1987 var 75 år eller äldre. Omkring 2500 personer hade deltagit när datainsamlingen avslutades år 2000. Det finns dock fortfarande många svar att få från det stora datamaterialet.


SNAC-K (the Swedish National study of Ageing and Care – Kungsholmen/Essingeöarna) startade för fyra år sedan. Deltagarna är från 60 år och uppåt, uppdelade på olika åldersgrupper. Hittills har sjuksköterskor, läkare, psykologer träffat närmare 3500 personer. En andra fas har inletts med deltagare som är 81 år eller äldre.

Loading   Sökning pågår