En kärleksfull handling

Margareta Omsäter, frilansjournalist
Nyckelord: Demens, Omvårdnad


Taktil massage är långt ifrån den klassiska massagens knådande. På kort sikt ger den en stunds välbefinnande. I det långa loppet kan den åstadkomma mer genomgripande förändringar.

Stillheten och friden sprider sig i rummet. Det sorlar bara avlägset från pensionärerna och personalen på gruppboendet för dementa på Vegahusen i Göteborg. Eva grimaserade lite när Anki Hansson, sjuksköterska och ansvarig för avdelningen, började massera. En kort stund senare har hon dock slappnat av, lutat sig tillbaka i fåtöljen och blundar.
 
 
Anki tar lite olja och stryker Evas hand, från handleden ut till fingertopparna. Sedan masserar hon med tummen, lätta cirkelrörelser, finger för finger. Till sist vänder hon upp Evas handflata och smeker den, innan hon viker över en handduk. Hela tiden har hon hållit Evas hand i sin, i ett mjukt men fast grepp.

Den taktila massagen – av händer, fötter, ben, rygg eller hela kroppen – är långt från den klassiska massagens knådande. På kort sikt är syftet att ge en stunds välbefinnande. I det långa loppet kan metoden erbjuda mer genomgripande förändringar, till exempel minska en medicinering.

Med tryck och beröring kan man blockera det sympatiska nervsystemet och hindra aggressivitet och stressreaktioner. Samtidigt aktiveras det parasympatiska nervsystemet. Det leder till att matsmältningen förbättras, hjärtat börjar slå långsammare och blodtrycket sänks. Tryck och beröring blockerar också smärtimpulserna i ryggmärgen. Dessutom utsöndras, som Anki Hansson kallar det, lugn-och-ro-hormonet oxytocin i hjärnan, något som bland annat ökar bindningen mellan människor.

Metoden kan vara till glädje för alla men är speciellt lämplig för personer som är dementa.
  – De dementa som får taktil massage blir lite klarare i huvudet och mer nyfikna på omvärlden. Kroppskontakt skapar också trygghet när man förlorat sitt språk och förankringen i verkligheten, och känner sig utlämnad. 

Anki Hansson förklarar hur det bästa medlet för att stilla dementa personers oro är att avleda. Hon brukar sätta på lugnande musik och föreslå att hon ska massera den oroligas händer.
  – Vår främsta uppgift är att försöka få de boende i emotionell balans.

För det mesta använder man här den taktila massagen så spontant, just när det behövs: när man sitter ner en stund och dricker en kopp kaffe. Eller som en del av omvårdnaden, när man smörjer in fötter.
  I andra fall kan insatsen sättas in mer intensivt och strukturerat. Anki Hansson nämner en kvinna som led av våldsam värk på grund av en kotkompression, dessutom hade hon högt blodtryck. När hon under en period fått taktil massage tre gånger i veckan slapp hon såväl blodtrycksmediciner som värktabletter. Anki Hansson berättar också att de boende tack vare massagen behåller sina funktioner längre. Ingen på avdelningen är helt sängliggande.
 
Massagen är förresten även välgörande för personen som utför den. 
  – Jag har till exempel blivit mindre splittrad i mina tankebanor, berättar Anki Hansson. När jag masserar måste jag vara särskilt närvarande och det överförs även till andra möten med människor, med boende, anhöriga och personal.

På Vegahusen har man prioriterat utbildning i taktil massage och kurserna har varit mycket populära bland de anställda. Problemet är att intresset klingar av efter en tid, och Anki Hansson påpekar hur viktigt det är att upprätthålla sin kunskap i vardagen.
  – En handmassage tar en kvart, så jag ser inte att tidsbrist ska vara något problem.
  – Kanske är hindret att man kommer väldigt nära den person man masserar och att alla inte är beredda att ge detta. Trots att man är van att sköta om människor på det mest intima vis kan man känna sig blyg när det gäller att göra något bara för att det är gott för någon annan.
  – Det är ett slags kärleksfull handling att någon stannar upp och rör vid mig.


Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 09 januari 2010 - 21:08 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår