Det luktar gott från köket...

Inger Raune, chefredaktör
Nyckelord: Äldreboende, Hälsa – ohälsa, Hemtjänst och social verksamhet


...och i Mariahemmets matsal på Ersta kastar Maria Johansson, kostansvarig, ett sista öga över de färdigdukade borden.

 

Det är drygt en timme kvar till lunch och den nedkylda maten från cateringfirman är på väg. Som vid varje lunch kommer en aptitretande förrätt att stå serverad när de äldre gästerna kommer från sina lägenheter. Om inte annat lockar lukterna från köket när maten värms och den nykokta potatisen fullbordar den förbestämda portionen.

 
Maria Johansson har arbetat som ekonomibiträde på Mariahemmet inom Ersta diakoni i många år och varit med om åtskilliga förändringar. Hon trivs med det nya konceptet där man har satt maten och måltiden i fokus.

  – Bara en sådan sak som att få sätta fram en förrätt är roligt. Det känns varmt att se den äldre skina upp och säga ”åh det är den här förrätten i dag”. De blir stimulerade, slår sig ned och börjar äta.

 
Menyerna återkommer efter fem veckor, så självklart känns flera av rätterna igen, men det är glada igenkännanden, berättar Maria Johansson som samtidigt önskar resurser fanns för att kunna utöka menyerna. 

 
Med vid måltiden finns alltid en sjuksköterska som följer hur de äldre med till exempel tugg- och sväljproblem klarar maten. Det är också viktigt att de äldre håller vikten.

  – Har man som äldre en gång hamnat på för låga värden är det svårt att få upp dem igen, säger Maria Johansson.

 
I matsalen finns plats för 30 personer, där alla har sina bestämda platser vid de små borden. Här serveras lunch med förrätt och varmrätt och middag med varmrätt och efterrätt. Frukost intas när det passar var och en av pensionärerna. 
 
I dag går matsalen i grönt och fortfarande lyser höstens färger in genom de stora fönstren, men snart ska dukarna bytas ut till en varmare färg, säger Maria Johansson.

  – Vi har olika färger för olika tillfällen. Vi följer de liturgiska färgerna vid Allhelgonahelgen, jul och påsk och så vidare. Då gör vi lite högtidligt och extra fint.

 
För dem som behöver extra lugn och ro finns fyra små matsalar där personalen kan assistera vid bordet. Vid behov serveras samma mat på en bricka i den egna lägenheten. 
I två år har kökspersonalen arbetat enligt det framarbetade måltidskonceptet. Maria Johansson:

  – Vi är fortfarande nya, men det är roligare att arbeta i dag. Att få arbeta direkt med maten, se till att det luktar gott och ser aptitligt ut gör att vi känner oss delaktiga. Vi ser att vi gör ett bra arbete, vilket är en stor skillnad mot tidigare.

 
Hon påpekar att det inte alltid är så lätt att få det att gå ihop. Hon kan inte uttala sig om ekonomin, det är inte hennes uppgift, men visst ser hon vad saker och ting kostar.

  – Kravet från politikerna är att ge vård och omsorg för de äldre på ett personligt och värdigt sätt. Men hur långt tror de att de pengar vi får kan räcka? Det är inte lätt!


Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 09 januari 2010 - 21:09 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår