Munhälsan vid sjukdom

Ethel Lanesjö, journalist
Nyckelord: Sjukvård, Hälsa – ohälsa, Demens


Demens

 

Problem uppstår lätt både vid munhygien och besök hos tandläkare. Det kan vara svårt att få den demenssjuka att öppna munnen. Att ställa sig framför och säga ”nu ska vi ha tandvård – gapa” fungerar inte. Man måste komma försiktigt och skapa förtroende i stunden. Lätta smekningar på kinden och runt munnen får personen att slappna av.

 
Om den sjuka har ont i munnen och inte kan tolka sin smärta kan det utlösa aggressivitet. Het mat och brysk tandborstning förvärrar det onda. Tandläkare som arbetar med demenssjuka vet att patienterna blir mindre aggressiva, gladare och äter bättre efter behandlingen. Lugnande läkemedel kan tas bort.

 
De som haft regelbunden tandvård hela livet klarar tandvården mycket längre i sin sjukdom än de som tappat kontakten med sin tandläkare.

   

 

Stroke

 

Vid halvsidig förlamning kan maten ligga kvar i munnen på den drabbade sidan. Personen kan tappa kroppsuppfattning, kommunicerar sämre och tolkar inte världen som förut. Man kan också drabbas av body neglect som även omfattar munnen. Då blir inte tänderna borstade på den sjuka sidan – den ”finns” ju inte.

 
Halvsidigt synfältsbortfall kan förekomma. Patienten uppfattar då inte tandläkaren om hon står på fel sida. Det är viktigt att veta vilka kvarstående handikapp patienten har.

 

 

Parkinson

 

Stelheten gör det svårt både att sköta munhygienen och att fungera i en tandvårdssituation. Darrningarna gör att personen förbrukar mycket energi. Därför är det viktigt att kunna äta och tugga maten ordentligt. Det är vanligt att svälja fel. Även därför behöver maten vara vältuggad. Allt går långsammare och måltiden tar längre tid. Den sjuke blir lätt förstoppad och behöver därför mat med mycket fibrer.

 

 

Depression

 

Den deprimerade småäter ofta och tar mediciner som ger muntorrhet. Den kombinationen är inte bra för tänderna. Orkar den sjuka inte med munhygienen ordentligt rasar tänderna snabbt när man är äldre.

 

 

Muntorrhet

 

Det finns en mängd medel mot muntorrhet, men inget riktigt bra som passar alla. Det som fungerar för en person hjälper inte alls en annan. Man får pröva sig fram. Det finns allt från sådant man lärt sig använda själv – matolja till exempel – till tuggtabletter, salvor och geler.

 
Eftersom slemhinnorna blir torra ökar risken för karies och på sikt tandlossning. Därför är det bra om medlet mot muntorrhet kombineras med fluor i tuggtabletter eller -gummi. Ät inte syrliga karameller med socker i och drick inte saft! Vatten och bordsvatten är bra.


Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 09 januari 2010 - 21:09 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår