Det är som ett kaos

Inger Raune
Nyckelord: Hälsa – ohälsa, Medicin

 
Hos en person med bipolär 2-sjukdom går tankarna oerhört snabbt, det bara snurrar. Det är som ett kaos. När jag frågar människor om detta förstår de kanske inte frågan och då har de heller inte upplevt det, säger docent Ingvar Karlsson vid äldrepsykiatriska enheten på Mölndals sjukhus.

Bipolär 2 är en helt annan diagnos än den klassiska manodepressiva sjukdomen som numera heter bipolär sjukdom. Det säger äldrepsykiatrikern Ingvar Karlsson som en dag i veckan arbetar inom vuxenpsykiatrin i Göteborg. 

Vid bipolär sjukdom åker man långt ner i depression och högt upp i en manisk period medan man ofta har lugna perioder emellan då man kan fungera väl. 

– Hos en person med bipolär 2-sjukdom går tankarna oerhört snabbt, det bara snurrar. Det är som ett kaos. 

– När jag frågar människor om detta förstår de kanske inte frågan och då har de heller inte upplevt det. Medan de som har en bipolär 2-sjukdom vet precis vad jag menar. De har svårt att koncentrera sig, svårt att formulera sig, svårt med emotionella funktioner. När de blir behandlade med rätt läkemedel säger många att nu först förstår jag hur det är att vara normal. 

 

Dessa sjukdomar är fortfarande tämligen okända men inte helt ovanliga, säger Ingvar Karlsson. De debuterar ganska tidigt i tonåren med depressioner. Sedan återkommer svåra depressiva perioder, även långvariga perioder då man är lätt depressiv med enstaka perioder av överaktivitet.

Hur kan man se skillnad på bipolär 2 och till exempel adhd? Det är inte så lätt, säger han. – I synnerhet som adhd och bipolär 2 ofta finns tillsammans. Dessutom finns inte sällan ett generaliserat ångestsyndrom som komplicerar bilden ytterligare och personen drabbas ofta av utmattningssyndrom. 

– Det är en diagnostisk sörja, där man ska försöka reda ut vad som är vad. 

– När jag har hittat dessa patienter, behandlat dem och ser skillnaden hur de fungerar efteråt – då känner jag att jag faktiskt har gjort en del nytta. 

 

Han berättar om en patient som var på sitt sista besök hos honom för ett par dagar sedan. – Jag ställde diagnosen för ett halvår sedan och nu sa patienten att hon fungerar bra. Att hon kan koncentrera sig, fungerar känslomässigt och har initiativkraft på ett sätt som hon inte hade tidigare. 

Han säger att han också kunde se hur han fick en helt annan känslo-mässig respons än när de träffades i början.

Bipolär 2 är en vanlig sjukdom, säger han. Två till tre procent av befolkningen har den, kanske ännu fler, medan den mer kända bipolära sjukdomen drabbar under en procent av befolkningen.

– De här personerna blir äldre med sin sjukdom och behöver få hjälp i tid.
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 18 mars 2012 - 20:51 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår