KRÖNIKA: Grubbel över åldrandet

Av Ana Martinez, journalist och debattör
Nyckelord: Åldrandet/Socialgerontologi


Det är inte så mycket grubblandet över andras åldrande som gör mig sömnlös om natten utan det är skräcken för mitt eget åldrande som håller mig vaken.  Alla talar om åldersexplosionen. De äldre som redan gjort sin plikt mot Sverige blir fler och fler, nu förväntar de sig välfärdssamhällets självklara hjälp och tacksamhet. Men om det självklara inte längre är självklart? Om samhällets resurser inte räcker till? Vi går mot ett nytt klassamhälle, de äldres klassamhälle, varnar framtidsforskaren Tomas Fürth från tankesmedjan Kairos Future. Jag anar att ättestupan kan göra en comeback, en lösning för äldre utan ekonomiska resurser?

Mitt enda stora kapital är den framgångsrika integrationen till Sverige. Jag erövrade det svenska språket. I stället för att bli ett invandrarobjekt som skildrades av svennejournalister, berättade jag själv om mötet med Sverige. Blev krönikör i radio, teve och tidningar. ”Vad bra du talar svenska!” var det jag fick höra, aldrig att jag skulle lägga pengar under kudden för min ålderdom.

Sverige var inte en fattig bananrepublik utan ett land där staten tog hand om sina medborgare från vaggan till graven. Men om kartan inte längre stämmer med verkligheten? Kommer jag som äldre behöva gå i demonstrationståg beväpnad med rullator och skrika ”Rör inte min statliga äldrevård”! Vad vet jag?

Det ryktas att kommunalpolitiker och chefer inom äldreomsorgen sover dåligt om nätterna jagade av rädslan för misskötselskandaler inom det egna ansvarsområdet. Och i bastun efter vattengympa hör jag en anhörigs vittnesmål: ”jag vaknar mitt i natten, skriver gula post-it lappar till hemtjänsten. Mamma hatar kokt potatis, pappa avskyr lingonsylt, de växte upp i Paris!” Men i centralköket där ”äldrekosten” lagas avfärdas de gamla föräldrarnas önskemål. Under lunchrasten springer den stressade yrkesarbetande dottern till de gamla föräldrarna med take away pommes frites från kebabskiosken. Inte alla äldre har högt kolesterol, men de ansvariga för äldreomsorgen drar alla över en kam. Jag känner till attityden, jag har varit med förr. Inte som ”äldre” då, men som ”invandrare”. Vilka strider har jag inte utkämpat för att värna om rätten till min identitet.

Får jag förbli en individ när jag åldras och klassas som en vilkensomhelst inom klumpen ”fattig äldre invandrare”? Äldrevården i Sverige kokar över och jag måste förbereda mig väl.

Än så länge har jag inte blivit riktigt gammal. Jag är en fåfäng seniorkvinna, dansar salsa, jobbar då och då. Om jag hade pengar skulle jag utan att tveka konsumera alla produkter och upplevelser som produceras åt oss ”de nya unga äldre med aptit för lyx”. Till exempel resa till Italien eller köpa skor för seniordamer ”lämpliga för att dricka champagne i med din partner och samtidigt motverka artros!”.

Men nu står jag här med min magra avtalspension och måste tänka på min framtid. Har jag råd att bli gammal? Ska jag starta eget inom äldreomsorgen och själv få vård på köpet? Är jag kompetent nog? Jag får väl göra min egen tankesmedja, fråga alla jag möter: ”vad vet du om åldrandets process?”

– Att åldras är den svåraste uppgiften människan har!, säger min 87-årige mentor då jag intervjuar honom.

Vi sitter på uteservering, äter forell, dricker rosé. Han kommer direkt från sin ”åttonde begravning i år!”. Jag undrar hur han orkar pendla mentalt mellan begravningen och vår sommarlunch.

– Lustigt att du använder termen ”pendla mentalt”, för det är just vad det handlar om. Att åldras innebär så många stora och små förluster. Det gäller att inte fastna kvar i sorger och bedrövelser. Snabba smidiga pendlingar, bort från sorgerna och in i glädjen är ett måste och nu vill jag ha en petit four till kaffet!

Pendla mellan glädje och sorg. Starta eget inom äldreomsorgen för att ha råd att bli gammal. Med dessa uppklarande tankar, en kopp kamomillte med honung och några droppar avec i, hoppas jag sluta grubbla på åldrandets process och sova gott i natt.

Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 26 november 2014 - 11:47 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår