Lästips

av Lena Fieber


Omslag Att vara dödlig

Att vara dödlig – 
livet, läkekonsten och
den sista resan

Atul Gawande
Volante 2015

Vi lever allt längre. Samtidigt blir vi skröpligare och sjukare. Hur kommer det att påverka våra sista år kontra äldreomsorgens resurser och vetenskapens strävan mot liv-till-varje-pris?Atul Gawande, kirurg och professor vid Harvard medical school, har skrivit en bok om det faktum att vi är dödliga. Med reservation för att boken är amerikansk så kan den fungera som ett inlägg i debatten om framtidens äldresjukvård. Han berättar om sina möten med sjuka och döende, inklusive sin egen pappa och hustruns farmor, och lyfter fram alternativ till dagens vårdmetoder i USA:

”Man behöver inte tillbringa mycket tid tillsammans med äldre eller obotligt sjuka för att se hur ofta läkarvetenskapen sviker dem som den är till för att hjälpa. Våra försvinnande få, sista levnadsdagar ägnas åt behandlingar som förvirrar vårt tänkande och tömmer vår kropp på alla möjligheter till positiva vinster. De tillbringas på institutioner där strikta, anonyma rutiner skär av oss från allt som är viktigt i livet. Vårt motstånd mot att ärligt utforska upplevelser av åldrande och döende har fått oss att tillfoga människor ännu mer skada och förvägra dem den grundläggande tröst som de behöver mer än någonting annat.”

Det går en smärtgräns mellan å ena sidan åtgärd och bot och å andra sidan ett meningsfullt liv på äldre dagar. Den vars horisont krymper kanske inte längre har samma fokus som doktorn, utan vill leva här och nu, njuta av vardagen och var nära de människor som står en allra närmast. ”Därför är frågan hur vi kan bygga en sjukvård som hjälper människor att förverkliga det som är viktigaste för dem vid livets slut,” skriver Atul Gawande. Ge äldre rätten att själva få styra sina liv, trots sjukdomarna, är hans budskap och beskriver boenden där de äldre får fortsätta leva sina egna liv oberoende av sina tillstånd. Vill de äta onyttigt, fine.

”Vi läkare tror att vi ska slå vakt om hälsan och överlevnaden. Men vår uppgift är mycket större än så. Vi ska skapa välbefinnande,” avslutar han. Jag är inte sjukvårdsutbildad och kan inte jämföra USA och Sverige. Säkert går det att invända mot det Atul Gawande säger. Men han lyckas skriva om ett blytungt ämne utan att det blir skrämmande. Snarare får det mig att uppskatta livet ännu mer, det som pågår här och nu. Även ståendes i en knökfull buss en regnig måndagmorgon.

Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 24 september 2015 - 12:40 © Äldre i centrum

Tillbaka till Nr 3/2015 • Volontärfärdssamhället »


FLER LÄSTIPS I PDF-TIDNINGEN 
»

Brukarmedverkan
Marianne Kylberg, Maria Haak, Agneta Ståhl, Erik Skogh, Susanne Iwarsson
Forte 2015

News55
news55.se

Miljöanpassningar som bidrar till ökad delaktighet
Myndigheten för delaktighet 2015

Når fortiden er laengere end fremtiden 
Tine Rostgaard 
Nordens välfärdscenter 2015 

Samspelet – nationella värdegrunden i praktiken
Kerstin Carlén och Johan Werner
Vårdförlaget 2015

Äldrevård och äldre­omsorg
Ann-Marie Rydholm Hedman och Wallis Jansson
Pearson 2014

Loading   Sökning pågår