NYHET Appar förebygger fall

Av Lena Fieber


Appar kan vara bra på att motivera till träning som förebygger fall. Vid Umeå universitet har forskarna utvecklat en sådan app med hjälp av äldre testpersoner.

Skräddarsydd träning, med fler moment än enbart promenader, förebygger fall och skador. Men träningens positiva effekter är inte kända i befolkningen, enligt forskarna bakom projektet Säkra steg. Appen för surfplatta och mobil innehåller övningar för benstyrka och balans, som att resa sig upp från en stol eller gå på en tänkt linje på golvet. Övningarna visas av äldre personer på film. Man skapar sitt eget träningsprogram genom att plocka de övningar som känns lagom utmanande.

– Internationellt har det utvecklats några sådana här appar, men jag känner inte till att det finns en app på marknaden i dag, säger ansvariga forskaren och fysioterapeuten Marlene Sandlund.

– Fördelen med appen är att den ger fler möjligheter än traditionella träningsprogram, som att man kan få återkoppling och sammanställningar på hur mycket man tränar, liksom påminnelser och uppmuntran från en virtuell fysioterapeut.

– En poäng är också att övningarna kan göras utomhus och integreras i vardagen, som att göra tåhävningar vid diskbänken.

Appen ska nu utvärderas i en större studie.

– Om den studien ger positiva resultat så är målet att göra appen fritt tillgänglig för nedladdning.

Även vid Mälardalens högskola pågår utveckling av fallförebyggande mjukvara med bland annat appar, tillsammans med äldre, företag, kommun och region i Västmanland. Projektet finansieras av Vinnova och beräknas vara färdigt 2020.

– Om man tittar på just seniorer är det ungefär 40 procent av fallskadorna som går att förebygga genom fysisk aktivitet. Men mycket av den teknik som finns i dag riktar sig till yngre aktiva, säger Maria Ehn, som är forskare i hälsoteknik och leder projektet.

Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 07 juni 2018 - 13:52 © Äldre i centrum

Tillbaka till #1/18 Omsorgens marknad »

FAKTA

Projektet heter Salutogen – seniorers aktivitet och livskvalitet understödd av teknik genom glädje, engagemang och nyfikenhet.

Loading   Sökning pågår