NYHET Övergång till sommartid inte lika riskfylld för äldre

Av Lena Fieber


Den 25 mars är det dags att ställa om klockorna till sommartid igen. Tidsomställningen ökar risken för hjärtinfarkt, men risken verkar inte vara lika hög för äldre personer.

Att förändra dygnsrytmen och gå upp en timme tidigare ökar antalet hjärtinfarkter med i genomsnitt cirka fem procent under den första veckan efter omställningen, visar forskning vid Karolinska institutet. Den förlorade timmens sömn och medföljande störning av sömnen är den troligaste förklaringen.

Risken verkar dock vara lite mindre för äldre jämfört med yngre, och kan kanske förklara varför hjärtinfarkter är vanligast på måndagar, arbetsveckans första dag.

– Äldre människor kanske inte är lika beroende av att gå upp tidigt på morgonen, säger en av forskarna bakom studien Rickard Ljung, docent och universitetslektor i socialmedicin på KI.

Å andra sidan minskar risken för hjärtinfarkter när vi ställer om till vintertid, enligt studien.

Frågan om att eventuellt avskaffa sommar- eller vintertid ska efter en omröstning i EU-parlamentet utredas av EU. Bland annat i Finland har befolkningen protesterat mot tidsomställningen.

Bör Sverige verka för att avskaffa sommartiden?

– Det finns inte så jättestarka folkhälsoskäl. Men personligen ser jag gärna sommartid året om.

Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 07 juni 2018 - 13:39 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår