NYHET ”Det är ålderism att kalla äldre för brukare”

Av Lena Fieber


Sluta prata om äldre personer som brukare, uppmanar forskningsledare Karin Josefsson vid Högskolan i Borås som har spelat in en film om detta som används i högskole­utbildningar och kommuner.

– Filmen på min forskarsida på webbplatsen har blivit en viral succé och engagerat väldigt många. Ordet brukare framkallar starkt negativa reaktioner, säger Karin Josefsson, disputerad sjuksköterska, universitetslektor och docent i vårdvetenskap.

Socialstyrelsen rekommenderar att ordet brukare används om alla som får individuellt behovsprövade insatser från socialtjänsten. Men inte att det används i direkt tilltal. En privatperson har anmält ordet till Diskrimineringsombudsmannen – som dock inte planerar att gå vidare med anmälan – och i Tingsryd har kommunen bytt ut ordet mot omsorgstagare.

Varför ska vi inte använda ordet brukare?

– Jag har inte träffat en enda människa som själv vill kallas brukare. Varför ska vi då ta oss rätten att kalla andra det? Att göra det är både kränkande och respektlöst. Det är ålderism, som jag ser det.

– Att använda ordet internt inom arbetsgruppen vänder jag mig också emot. Äldre är ingen homogen grupp utan unika individer.

– Pratas det internt om en grupp och om individer som brukare så är det så lätt att slira över och säga detsamma till den enskilda människan.

– Alla människor har ett namn. Fråga vad han eller hon vill kallas.

Ska ordet inte heller användas i forskningen?

– Tveklöst nej. Patient, vårdtagare och omsorgstagare är mera användbara och inte lika negativt laddade.

Vad säger dina forskarkollegor?

– Av dem jag har talat med så anser en stark majoritet att det inte är okej att kalla någon för brukare.

Vilket ord använder du själv?

– Äldre människor, äldre personer. Och namnet förstås.

Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 20 juni 2018 - 15:29 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår