NYHET Apoteken bättre på att hjälpa äldre

Av Lena Fieber


Var fjärde person 75 år och äldre som hämtade ut mediciner under en vecka i våras fick hjälp på apo­teket att upptäcka problem med sin läkemedels­användning.

Det visar en studie vid Linnéuniversitetet om hur bra apoteken är på att använda det elektroniska beslutsstödet, EES, för att förbättra läkemedelsanvändningen. Beslutsstödet varnar för bland annat höga doser, dubbelmedicineringar och olämpliga läkemedel.

Mätningen genomfördes på landets alla apotek på uppdrag av E-hälsomyndigheten och Sveriges apoteksförening. Resultatet blev cirka 55 000 varnande EES-analyser för åldersgruppen, vilket motsvarar ungefär var fjärde person. Det är en klar förbättring jämfört med tidigare, säger forskaren fil dr Tora Hammar vid Linnéuniversitetet.

– Farmaceuterna gjorde även en hel del åtgärder kopplade till dessa varningar, framför allt genom dialog med individerna.

Men borde inte alla få den här hjälpen?

– Självklart är målet att alla ska få bästa möjliga hjälp, men exakt vad det innebär i siffror vet vi inte i dag. I många fall har farmaceuterna förhoppningsvis själva gjort bedömningen att de inte behövde analysera.

Tora Hammars råd till äldre och anhöriga är att be farmaceuten kontrollera läkemedlen, gärna med stöd av EES. Om anhöriga hämtar ut krävs en blankett för samtycke.

Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 30 november 2018 - 11:30 © Äldre i centrum
Loading   Sökning pågår